Steven Holl unveils his light-filled Maggie’s Centre for London

The building, located beside St Bart’s in London, is a 'joyful, glowing presence' says the architect
Share
Steven Holl's new Maggie's Centre. Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO
Steven Holl's new Maggie's Centre. Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO

In 1995, just before she succumbed to cancer, the late writer, artist and garden designer Maggie Jencks founded Maggie’s Centres, a charity which has, over subsequent decades, commissioned some of the world’s greatest architects to design and build a series of drop-in centres beside NHS hospitals.

 

Steven Holl's new Maggie's Centre. Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO
Steven Holl's new Maggie's Centre. Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO

The centres provide free practical, social and emotional support for people with cancer, as well as their friends and families, and the buildings are built to serve as bright, lively places, in contrast to the clinical atmosphere of many oncology wards.

 

Steven Holl's new Maggie's Centre.  Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO
Steven Holl's new Maggie's Centre. Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO

The acclaimed US architect Steven Holl has just finished his Maggie’s Centre beside St Bart’s hospital in Central London, and he’s certainly fulfilled his briefly masterfully.

Holl is known for laying down his initial drafts in watercolour, and imbuing his buildings with a serene, almost holy sense of light and space - something that's brought to life wonderfully in Marcela Spadaro and Freya Najade's beautiful imagery above and below.

 

Steven Holl's watercolour draft for his Maggie's Centre. Image courtesy of Stevenholl.com
Steven Holl's watercolour draft for his Maggie's Centre. Image courtesy of Stevenholl.com

That’s certainly apparent in this three-storey building. Fashioned from concrete, bamboo and white, matte glass, the building’s colourful exterior design is inspired by neume notation, a Medieval style of musical symbols, which, the architect says, “originates from the Greek pnevma, which means ‘vital force.' It suggests a ‘breath of life’ that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind.”

 

Steven Holl's new Maggie's Centre.  Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO
Steven Holl's new Maggie's Centre. Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO

There’s a kitchen and dining area, counselling rooms, a library and a rooftop garden. However, the architect hopes these different parts of his new building will be brought together via his skilful use of light.

 

Steven Holl's new Maggie's Centre. Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO
Steven Holl's new Maggie's Centre. Photography by Marcela Spadaro and Freya Najade of NAARO

“The interior character of this building will be shaped by coloured light washing the floors and walls, changing by the time of day and season,” explains Holl. “Interior lighting will be organized to allow the coloured lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital.”

 

Steven Holl

For a deeper look into the architect's work, consider a copy of our Steven Holl monograph here.


You May Also Like


Related



ABOUT PHAIDON

Phaidon is the premier global publisher of the creative arts with over 1,500 titles in print. We work with the world's most influential artists, chefs, writers and thinkers to produce innovative books on art, photography, design, architecture, fashion, food and travel, and illustrated books for children. Phaidon is headquartered in London and New York City.
Read more